All-seasonbanden. Vier seizoenen met één band.
Rij je minder dan 10.000 km per jaar? Dan kun je prima het hele jaar door op all-seasonbanden rijden. Ook als je op wintersport gaat. Want als het sneeuwvloksymbool op je band staat, wordt de all-seasonband in veel landen goedgekeurd als winterband. Rij je meer dan 10.000 km? Voor het beste weggedrag is het dan beter om in de winter op winterbanden en in de zomer op zomerbanden te rijden.
Profile. Beter. Sneller. Verrassend voordelig.
Wat zijn all-season banden?
All-seasonbanden worden ook wel 4-seizoenenbanden genoemd. En zoals de naam al zegt, kun je er het hele jaar op rijden. De rubbersamenstelling van een all-seasonband zit tussen dat van een zomerband en een winterband. Daardoor blijft de band zacht in de winter en hard in de zomer.
De ene all-seasonband is echter de andere niet. Dus laat je goed adviseren. Welke band past bij jouw rijstijl? Ga je voor looks? Ga je veel rijden of weinig? En waar rij je voornamelijk: in de stad of op de snelweg? En welke eisen stel je aan jouw nieuwe all-seasonbanden? Hoe stil, zuinig en duurzaam moeten ze zijn? De experts van Profile geven je graag persoonlijk en vrijblijvend advies.
Rij je niet meer dan 10.000 km per jaar? Dan is de all-season band perfect
- Prima prestaties bij alle weersomstandigheden, een goed alternatief voor zomer- en winterbanden
- Je hoeft niet meer te wisselen tussen zomer- en winterbanden
- Gaan net zolang mee als zomer- of winterbanden
De drie voordelen van 4-seizoenenbanden
Geen extra set velgen nodig
Geen kosten voor opslag en wisselen
Goedgekeurd in Duitsland en Oostenrijk bij winterse omstandigheden
Hoe herken je all-season banden?
Weet je niet zeker of je al 4-seizoenenbanden hebt? Kijk naar de codes en symbolen op de zijkant van jouw band. Zie je A/S? Dat betekent All Season. Dat zijn dus all-seasonbanden en geen winterbanden. Toch worden ze in landen als Oostenrijk en Duitsland toegestaan bij winterse omstandigheden.
Zie je een sneeuwvloksymbool? Dat is de 3PMSF-markering waarmee je in veel wintersportgebieden mag rijden. Met deze band voldoe je in veel landen aan de minimale eisen voor een winterband. Zie je M+S? Dat betekent Mud en Snow. Het profiel van deze band kan heel goed sneeuw en modder wegwerken. Deze code zegt echter niets over hoe goed de band is bij winterse omstandigheden.
Met goed onderhoud gaan 4-seizoenenbanden vele seizoenen mee.
Als bandenexpert hebben we veel slimme bandentips. Controleer bijvoorbeeld regelmatig je bandenspanning. Met de juiste spanning heb je meer grip, rij je zuiniger en gaan je banden langer mee. Check dan ook meteen de profieldiepte van je banden. Gladde banden zijn namelijk erg gevaarlijk. Laat je auto ook goed uitlijnen en je banden balanceren. Je rijdt dan zuiniger en je voorkomt dat je auto gaat trillen.
Veelgestelde vragen over all-season banden
Wil je meer weten over all-seasonbanden? Bijvoorbeeld over de juiste spanning voor 4-seizoenenbanden? Kijk dan naar onze antwoorden op deze veelgestelde vragen.
Voor de volgende bandenmerken hebben wij 4-seizoenenbanden: Michelin, Dunlop, Hankook, Vredestein, Goodyear, Bridgestone, Continental, Pirelli, BF Goodrich en Mastersteel.
Met een all-season band heb je goede prestaties bij alle weersomstandigheden. Maar de band blijft altijd een compromis tussen de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een all-season band:
- Niet meer twee keer per jaar wisselen tussen winterbanden en zomerbanden.
- All season banden gaan ongeveer even lang mee als zomerbanden en winterbanden.
- All season banden zijn vooral geschikt als je weinig rijdt. Tot 15.000 kilometer per jaar ongeveer.
- Vooral geschikt als je niet naar een wintersportgebied gaat of veel in winters weer rijdt.
De 4-seizoenenband is een compromis tussen een winterband en een zomerband. Het gebruik van zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter blijft de veiligste manier van autorijden. Een 4-seizoenenband is vooral een aantrekkelijke optie:
- Als je weinig tot niet onder winterse omstandigheden rijdt
- Als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt
- Als je een normale rijstijl hebt
In Nederland zijn alle nieuwe type 4-seizoenenbanden goedgekeurd om te gebruiken in de winter. Weet je niet zeker of je een nieuw type hebt? Als je op de zijkant van je band het sneeuwvloksymbook ziet staan, dan wordt deze band in veel landen gezien als een winterband. Bekijk in welke landen winterbanden verplicht zijn.